خط شناسی
خط شناسی
رابطه بین دستخط و شخصیت
پژوهشگران آمریکایی دریافتهاند، صفات شخصیتی هر فرد، حتی افراد مبتلا به فشار خون بالا یا اسکیزوفرنی از روی دست خط قابل تشخیص است
بیش از پنج هزار صفت شخصیتی مرتبط با دست خط افراد وجود دارند و فاصله بین حروف، ارتباط بین حروف و شیوه امضا میتواند نشانگر خصوصیات اخلاقی هر فرد باشد.
همچنین میتوان برای تشخیص مشکلات سلامتی بالقوه فرد مانند ابتلا به اسکیزوفرنی، فشار خون بالا و میزان انرژی، دست خط فرد را مورد بررسی قرار داد.
فرآیند آنالیز دست خط اصطلاحا خط شناسی (graphology) نامیده می شود؛ در این فرآیند شبه علمی شیوه نگارش حروف و کلمات شامل اندازه حروف، فاصله بین کلمات، شیوه ارتباط بین دو یا چند حرف مختلف، میزان فشار برای نگارش بررسی شده و ویژگی های روانی حتی فیزیکی فرد تا حدود زیادی مشخص می شود.
اندازه حروف و فاصله بین کلمات
افرادی که حروف را بصورت ریز می نویسند، دارای شخصیت خجالتی، درونگرا و دقیق هستند؛ کسانیکه حروف را بصورت بزرگ می نویسند، افرادی عاشق جلب توجه دیگران و برون گرا هستند و نوشتن حروف در ابعاد متوسط نشان دهنده سازگاری و اعتدال فرد است.
افرادی که بین کلمات فاصله زیادی می گذارند، از آزادی خود لذت برده و از محصور شدن بیزار هستند؛ برعکس افرادی که کلمات را نزدیک به هم می نویسند، تحمل تنهایی را نداشته و تاحدودی فضول هستند.
شیوه نگارش و کشیدگی حروفی مانند l و e نیز وضعیت فکری فرد را نشان می دهد؛ اگر حلقه این حروف عریض باشد، به معنای آرامش و فکر باز فرد است و حلقه تنگ و کوچک دیرباوری فرد را نشان می دهد.
محل قرار دادن نقطه هر حروف
قرار دادن نقطه بر روی حروف نیز دارای مفاهیم مختلفی است؛ نقطه بالای حروف نشانگر تخیل بالای فرد است، نقطه نزدیک به پایه حرف شخصیت سازمان یافته و همدلانه فرد را نشان می دهد.
نقطه در سمت راست حرف خصوصیت بچه گانه فرد را نشان می دهد و قرار دادن نقطه در سمت چپ به معنای تأخیر یا تعلل در انجام کار است.
میزان فشار وارده و سرعت نگارش
افرادی که موقع نوشتن فشار زیادی بر قلم وارد کرده و حروف و کلماتی ضخیم و پر رنگ می نویسند، افرادی متعهد و جدی در کار هستند، اما به انتقادات اهمیت نمی دهند؛ بر عکس افرادی که فشار کمی در هنگام نگارش وارد می کنند، از حس همدلی بالا، اما انرژی کمی برخوردارند.
سرعت نگارش آهسته ویژگی افراد متکی به خود و سازمان یافته است و نگارش سریع نشانه ای از بی حوصلگی و بیزار بودن از هدر دادن وقت فرد است.
تغییرات چشمگیر در دست خط فرد در یک متن نیز دروغگویی فرد را نشان می دهد.
وضعیت سلامتی
افرادی که دچار فشار خون بالا هستند، در هنگام نوشتن فشار زیادی بر قلم وارد کرده و نوشته های آنها بسیار پر رنگ است؛ این شیوه نگارش همچنین سطح انرژی بسیار بالای فرد را نشان میدهد.
نوشته های افراد مبتلا به اسکیزوفرنی اغلب به سمت راست یا چپ منحرف می شوند؛ همچنین یکی از نشانه های اولیه بروز بیماری آلزایمر نیز خط بسیار ریز و تنگ موسوم به micrographia است.
شیوه های امضاء
امضاهای پیچیده و ناخوانا نشانگر شخصیت مرموز، پنهان و نسبتا غیر قابل درک فرد است؛ بر عکس امضای خوانا و تمیز میزان رضایتمندی و عدم تظاهر فرد را نشان می دهد.
هر متن دستنوشته ای که در بافت حقوقی مورد بررسی قرار گیرد، متن تحت پرسش (questioned document) و در زبان فارسی سند حقوقی نامیده می شود و توسط کارشناسان بررسی جعل اسناد به اصطلاح کالبد شکافی می گردد. به این عمل «تجزیه و تحلیل قانونی دستنوشته یا دستخط» Forensic Handwriting Analysis می گویند.
متخصصان این رشته علمی طی گذراندن دوره های آموزشی، در تجزیه اسناد دستنوشته مهارت پیدا می کنند و به دادگاه ها و دیگر مراجع، خدماتی از قبیل تجزیه و تحلیل متن های قرارداد، نوشته های مبادله شده، چک ها، اسکناس های تقلبی، رای های کارتی، وصیتنامه های اجباری، نامه های بی نام و … ارائه می نمایند.
بررسی آناتومی دستخط و پارامترهای آن، کارشناسان را به اصول روانشناسی رفتار، خلق و خو و شخصیت، و جنبه های عصبی- اجتماعی که همه سرچشمه در مغز صاحب خط دارد هدایت می کند. اصول خط شناسی (Graphology) نیز کارشناسان را به راهکارهای جعل و اهداف جاعل و کپی برداری از دستنوشته ها آشنا می سازد.
جعل عبارت است از ساختن امری از روی قصد و برخلاف واقع. سند نوشته ای است که در مقام دعوی یا دفاع قابل استناد باشد و به دو دسته رسمی و غیر رسمی (عادی ) تقسیم می گردد. در مورد نوشته می توان گفت که تعریف نوشته بنابر عرف هر چیزی است که بتوان با آن معنی را با زبان موسوم یک کشور و به خط معین منتقل نمود.
اساس جرم جعل، فریفتن افراد است تا در نظر آنان بدل همسان با اصل تلقی گردد. جعل خط، جایگزین کردن طرز نگارش دیگری، به جای روش نگارش خود است.
در این عمل، جاعل هرگز نمی تواند کاملاً ویژگی های نگارش خود را از بین ببرد بنابراین با استفاده از علم زبان شناسی حقوقی و شاخه تجزیه و تحلیل قانونی دستخط، جعل را می توان از نسخه اصلی باز شناخت زیرا در مقایسه خط اصلی با نمونه و جعلی که ناشی از آن است، می توان مخلوطی از دو نگارش را که معرف خصوصیات دو شخصیت است، کشف کرد.
نگارنده با هر حرکت قلم گوشه ای از خصوصیات خود را آشکار می کند و هرگزتقلید کامل امکان پذیر نیست و موجب می گردد که عمل جعل خط قابل کشف باشد.
بررسی ها نشان داده است که افرادی که از ترس و درونگرایی غیرطبیعی رنج می برند، در هنگام نگارش مطلب، دستخط شان متمایل به چپ است. معمولاً افرادی که از داروهای مخدر و یا الکل استفاده می کنند نیز همین روش نگارش را دنبال می کنند.
متخصصان تجزیه و تحلیل قانونی دستنوشته ها دریافته اند که نمونه دستخطی افرادی که دارای ارتباط کمی با دیگران هستند نشان می دهد تا این خصیصه رفع نشود خطوط نگاشته شده توسط این افراد به سمت چپ متمایل است.
در مورد افرادی که گاهی ترس خود را بروز می دهند و گاهی احساس ترس را از خود دور می کنند مشخص است که طرز نگارش گاهی به سمت چپ و گاهی میانه (نه به سمت راست) است و ممکن است این دوگانگی تمایل به میانه و چپ حتی در بین پاراگراف های یک صفحه واحد دیده شود.
دستخط های متمایل به راست دقیقا وضعیت کاملاً معکوس را نشان می دهد. دستخط به جا مانده از افرادی که قصد خودکشی داشته اند و در حالت نومیدی و افسردگی به سر می بردند، با نگارش افرادی که مجبور به نوشتن نامه شده و در حال ترس و وحشت بوده اند و توسط دیگری به قتل رسیده اند، کاملاً متفاوت است.
با بررسی دستنوشته مجرمان، مشکوکین به ارتکاب جرم و مقتولین می توان به شرایط محیط وقوع جرم، ویژگی های روحی نگارنده در زمان نگارش مطلب، حتی سن و جنسیت وی پی برد.
به منظور بررسی دستخط و یا امضاء، ابتدا متن به قطعات واحد از قبیل یک کلمه، یا یک حرف، یا یک قطعه ترسیمی تقسیم می شود.
بخش ها اسکن می شوند و با استفاده از نرم افزارهای خاص کالبد شکافی می گردند. هر واحد توسط خط کج از واحدهای دیگر مجزا شده و شماره گذاری می گردد. هر بخش با بخش های دیگر از لحاظ تمایل به سمتی خاص مقایسه می شود و بخش های متفاوت از بخش های دیگر جدا قرار داده می شوند.
شباهت ها و تفاوت ها در ترسیم خطوط مدنظر قرار می گیرند. برای بررسی دقیق تر، متن مورد بررسی با نمونه های نوعی طبیعی که از قبل انتخاب شده اند مقایسه می شود. طرز اتصال حروف الفبا از سمت چپ به راست و بالابه پائین در یک صفحه، نگارش افراد را نسبت به یکدیگر منحصر به فرد می کند. در مورد متن هایی که نگارنده تحت فشار و تهدید نوشته است، فاکتورهای مورد بررسی متفاوت می گردند.
روش دیگر بررسی سند از زاویه های مختلف است. در اکثر موارد ترکیب قشرهای چند بعدی سند و حرکت منبع نور در تشخیص اینکه سند اصل است یا خیر به کار می رود. این روش که توسط نرم افزارهای کامپیوتری انجام می شود جایگزین بررسی سند بوسیله میکروسکوپ شده است. بدین صورت در وقت هم صرفه جویی می شود.
متن های تایپ شده نیز تکنیک های خاصی را می طلبند. اینگونه متن ها به «متن ناشناس» معروفند. بیشتر نامه های تهدید به صورت تایپ شده تهیه می گردند. نوع ماشین تایپ و یا نرم افزار تایپی، انتخاب خط (فونت) و اندازه آن، نوع چاپگر، شناسایی محل مرکز و شماره تلفنی که دستگاه کامپیوتر به آن متصل و احیاناً از اینترنت و یا پست الکترونیکی استفاده شده، فاکتورهای اصلی برای متخصصین تعیین هویت می باشند. حتی در عصر لپ تاپ و کامپیوتر و انتقال پول های الکترونیکی بیشتر مردم مجبور به نوشتن در برخی موقعیت ها هستند و بطور یقین، دستخط هم مثل اثر انگشت منحصر به فرد است.
شایان ذکر است که بررسی های فوق در مورد زبان انگلیسی بوده است و ممکن است که این یافته ها در مورد زبان فارسی که از سمت راست نوشته می شود و ترسیم خطوط آن متفاوت است فرق کند.
به منظور تجزیه خطوط، رشته دانشگاهی ترسیم شناسی قانونی (Forensic Graphology) زیر شاخه تجزیه قانونی دستنوشته در برخی از دانشگاه های خارج از کشور ایجاد شده است. بسیاری از قضات در قضاوت هایشان، متکی به نظر کارشناسی خط شناسان قانونی می باشند. در بخش های جرم شناسی، از نرم افزارهای حقوقی و همچنین یافته ها در رشته خط شناسی قانونی برای کشف بسیاری از جرائم استفاده می شود.
تحقیقات جنایی در برخی موارد از طریق تکنیک های ترسیم شناسی انجام می شود. کشف دروغ های نگاشته شده موضوع جدیدی در این رشته است.
براساس یافته های پزشکی، ماهیچه هایی که در هنگام نوشتن به حرکت و جنبش در می آیند، توسط سیستم عصبی مرکزی بدن کنترل می شوند. شکل و فرم دستنوشته در یک زمان مشخص تحت تاثیر حرکات ماهیچه های دست و دیگر ماهیچه های همکاری کننده با دست قرار می گیرد.
بخشی از وظیقه واحد تعیین هویت در پزشکی قانونی، شناسایی نویسنده متون مورد دعوی است. این متون از جرم های مصلحتی گرفته تا تهدیدات تروریستی، تکه هایی کاغذ مشتمل بر دستنوشته یا متون تایپ شده هستند که مورد بررسی قرار می گیرند.
سابقاً این کار توسط متخصصان اسناد و مدارک در دادگاه ها انجام می گرفت. در عصر حاضر نرم افزارهای کامپیوتری، ابزار تشخیص مدل و انگاره، تکنولوژی تصویر و فارغ التحصیلان رشته زبان شناسی حقوقی قادر به تعیین هویت نگارنده متن می باشند.
در کشور اسپانیا در شهر بارسلونا پروفسور Francisco Viñals Carrera که عضو هیات ژوری و منتخب وزارت دفاع آن کشور است، در سال ۱۹۹۳ برنامه ها و سرفصل های رشته تجزیه و تحلیل قانونی دستنوشته را در دانشگاه بارسلونا در مقطع کارشناسی ارشد و برنامه درسی ۱۵۷۵ ساعته تدوین و ارائه نمود. مدرک فوق در ۲۷ کشور اروپایی که عضو اتحادیه اروپا هستند، معتبر و قابل ارائه است، لذا فارغ التحصیلان این رشته می توانند با بخش پزشکی قانونی در زمینه زبان شناسی حقوقی همکاری نمایند.
براساس یافتههای پزشکی، ماهیچههایی که هنگام نوشتن به حرکت و جنبش در میآیند، توسط سیستم عصبی مرکزی بدن کنترل میشوند. شکل و فرم دستنوشته در یک زمان مشخص تحتتأثیر حرکات ماهیچههای دست و دیگر ماهیچههای همکاریکننده با دست قرار میگیرند و حتی جالب است بدانید علمی به نام خطدرمانی وجود دارد که با آموزش تغییر دستخط فرد را قادر به تغییرات روانی خویش میکند. با آزمایش روی افراد بهطور کلینیکی، ثابت شده است که اگر فرد برای تغییر دستخط خود براساس تکنیکها و روشهای این علم اقدام کند، شخصیت روانی وی تغییر میکند. اما بدنیست بدانید هر نوع دستخطی نشانگر چه شخصیتی است.
اما نگاهی اجمالی هم داشته باشیم به چند مدل رایج از انواع دست خط هایی که متداول است البته شاید همه این موارد ۱۰۰% نباشد به خاطر داشته باشید هیچ چیز و هیچکس آنگونه که به نظر می رسد نیست.
کسانی که بسیار ریز وکوچک مینویسند
شاید زیاد این دست خط کاملا منحصر بفرد را دیده اید آنها احتمالا توانایىهاى خود را دستکم مىگیرند و خودشان را از آنچه واقعا هستند کمتر ارزیابى مىکنند و ممکن است گاهى تنگنظر و خردهگیر باشند.
نامرتبهای احساساتی
احتمالا در زندگى بسیار فعال هستند و به همین دلیل برایشان مشکل است که بتوانند ثابت و بىتحرک بمانند و برخى از کارهایشان حساب شده و سنجیده نیست، به همین دلیل گاهى اوقات براى دوستان و افراد خانواده غیرقابل پیشبینى هستند. آزادى شخصیتى براى آنها خیلى مهم است و اهمیت زیادى به استقلال خود مىدهند و ممکن است گاهى خیلى احساساتى رفتار کنند.
با فاصله نویسهای بیتکلف
کسانى که کلمات را با فاصله مىنویسندخیلى راحت با دیگران رابطه برقرار کرده و خیلى ســاده و بىتکلف به دیگران نزدیک مىشوند. گـاهــى بهراحتى از کوره درمىروند و با این کار ممکن است به حریم شخصى دیگران تجاوز کنند و این به این علت است که آنها ارزشى بهخوددارى کردن و کنترل خود نمىدهند اما انسانهایی کوشا و باطراوت هستند که سریع تصمیم گرفته و با کارهاى خود به دیگران خدمت مىکنند.
مرتبهای سرکوبگر
مىتوان اینطور برداشت کرد که آنها خودشان را بسیار کنترل مىکنند و دوست ندارند بهراحتى شخصیت خود را لو بدهند، حتى گاهى اوقات برایشان مشکل است که احساساتشان را بروز دهند و آن را سرکوب مىکنند.
پررنگهای با اعتماد بهنفس
احتمالا این گروه علاقه زیادى به مخالفت کردن با دیگران دارند چراکه احساس قدرت و اعتماد به نفس زیادى مىکنند و دوست دارند روى دیگران اعمال نفوذ کنند و به همین خاطر شخصیت افراد را درست درک نمىکنند.
کمرنگهای دلسوز
افرادی که کمرنگ مىنویسند احتمال اینکه افرادى حساس و دلسوز باشند بسیار زیاد است و موقعیت دیگران را حتى بیشتر از خودشان درک مىکنند و این امکان نیز وجود دارد که قادر به اثبات حرف خودشان نباشند و خیلى راحت ضربه مىخورند و وقتى دیگران از آنها انتقاد مىکنند خیلى سریع از موضع خودشان عقبنشینى مىکنند.
محافظهکارها
کسانی که خیلى کند و آهسته مىنویسند به سرعت قادر به نشان دادن عکسالعمل نیستند. این افراد احتمالا به زمان بیشترى براى ابراز عقیده خود نیاز دارند. افرادى که آهسته مىنویسند از نظر خلق و خو اغلب اشخاصى ملاحظهکار و محتاط هستند و در نتیجه به زمان بیشترى براى فکر کردن و فهمیدن نیاز دارند و در ابراز احساساتشان هم کند هستند و اغلب دوست دارند هیچ تصمیمى نگیرند تا اینکه یک تصمیم غلط بگیرند.
شتابزدههای کم حوصله
کسانی که دستخط تند و شتابزدهاى دارند احتمالا افرادى کمحوصله هستند و از اتلاف وقت خسته مىشوند و از نظر خلقوخو بسیار لحظهاى هستند. سریع درک مىکنند و در نشان دادن رفتار و احساساتشان چندان پایدار نیستند و اغلب بهدلیل شتابزدگى در تصمیمگیرى دچار لغزش و خطا شده و از اینکه در آرامش به حرفهاى دوستانشان گوش کنند، خسته مىشوند.
سادههای با تدبیر
در روابط با دیگران ترجیحا واقعگرا و باتدبیر هستند و نمىتوانند قبول کنند که گاهى باید با دیگران کنار بیایند و به آنها توجه کنند و همچنین اطرافیان آنها به ندرت از آنچه درون آنها مىگذرد، آگاهى پیدا مىکنند.
زیبا نویسهای رسمی
کسانی که دستخط زیبا و پررنگ و لعابى دارند این امکان وجود دارد که گاهى بهشدت رسمى برخورد کرده و خیلى مفصل و باعلاقه درباره مسائل دلخواهشان حرف بزنند و این احتمال نیز وجود دارد که در خواستهها و تمایلاتشان پرتوقع و رؤیایى باشند.
شکسته نویسهای با اراده
کسانیکه دستخط شکسته دارند وحروف را زاویهدار مىنویسند افرادى بسیار با اراده که در کارهایشان حد وسط را قبول ندارند و به همین علت اهل سازش و مصالحه نیستند و اغلب به همین خاطر که حد وسط را دوست ندارند از دیگران خسته مىشوند و تصمیمى نمىگیرند چون میترسند راه اشتباه را انتخاب کنند.
فشرده نویسهای منزوی
کسانیکه کلمات را درهم و فشرده مىنویسند احتمالا افراد راحتى نیستند و در جمع خودشان را به کنارى مىکشند و مىخواهند کنترل خود را از دست ندهند. از برقرارى رابطه با دیگران خوششان نمىآید و گاهى دوست ندارند خود را فردى خوشفکر نشان دهند. اغلب بعد از دیگران ابراز عقیده مىکنند و عقیده خود را مىگویند و این به این علت است که قدرى محتاط هستند.
خسیسها چگونه مینویسند
خسیس به تبعیت از خلقیات خود، ناگزیر خط خود را هم محدود میکند، همانگونه که همهچیز زندگی خود را محدود میسازند. برعکس، افراد ولخرج با فاصله مینویسد، زیرا اسراف همیشه جزو ویژگیهای اوست. در واقع خسیسها خطی فشرده دارند، بین خطوط فاصلهای کافی نمیگذارند و از تمام سطح کاغذ استفاده میکنند. برعکس،اشخاص مسرف ۳ کلمه روی یک سطر مینویسند و خطوط دراز پایانی آنها، یادآور حرکت دست شخص بخشنده است. البته باید گفت شخصی که درخور احترام است، روی نیمی از ورق کاغذ کوچکی که از گوشه برگ کاغذی حتی کهنه و رنگ و رو رفته و مندرس جدا کرده است، نامه مینویسد. همچنین مسرف با هدر دادن کاغذ پر ارزش برای یک یادداشت بیمعنا، نشان میدهد که تا چه حد اسراف میکند.
نقشی که خطشناسی در بازپرسیهای پلیسی دارد
گاهی در فرایند بازپرسیهای پلیسی برای روشن شدن درباره حالت روحی متهم، پس از بازجویی، توصیه میکنند که متهم با دست خود جواب سؤالاتی را بنویسد که در رابطه مستقیم و نزدیک با جرم نباشد، مانند اینکه در چه مدرسهای تحصیل کرده؟ در سالهای اخیر در چه موسساتی کار کرده؟ و… تا از طریق آن بتوانند حالات روحی، روانی و میزان استرس متهم را متوجه شوند.افرادی که از ترس و درونگرایی غیرطبیعی رنج میبرند، هنگام نگارش مطلب، دستخطشان متمایل به چپ است. معمولا افرادی که از داروهای مخدر استفاده میکنند نیز همین روش نگارش را دارند.
همچنین متخصصان میگویند نمونه دستخط افرادی که دارای ارتباط کمی با دیگران هستند نیز به سمت چپ متمایل است. در مورد افرادی که گاهی ترس خود را بروز میدهند و گاهی احساس ترس را از خود دور میکنند، مشخص است که طرز نگارش گاهی به سمت چپ و گاهی میانه (نه به سمت راست) است و ممکن است این دوگانگی تمایل به میانه و چپ حتی بین پاراگرافهای یک صفحه واحد نیز دیده شود. دستخطهای متمایل به راست وضعیت کاملا معکوس را نشان میدهند.
پروفسور María Luz Puente Balsells محقق، مردم شناس و جرم شناس در پروژه های تحقیقاتی پزشکی قانونی تخصص دارد و در رشته تجزیه و تحلیل قانونی دستنوشته تدریس می کند.
وی در زمینه تخصص خود برای رسانه ها مطلب می نویسد. دانشجویان مورد هدف نیز می توانند از اقشار مختلف مرتبط با این موضوع باشند به عنوان مثال: قضات، وکلا، کارمندان شاغل در دادگاه ها و یا در ادارات ثبت عمومی، کارگزاران، جرم شناسان، کارآگاهان، استادان، کارشناسان قضایی، متخصصان و کارشناسانی که با بخش های امنیت عمومی و خصوصی کار می کنند.
سرفصل دروس نیز به منظور کسب تسلط حرفه ای و علمی دانشجویان در خط و ترسیم شناسی است. بدین منظور از روش شناسی و سیستم های پیشرفته در تجزیه دستنوشته ها و اسناد مکتوب واقعی استفاده می شود. آخرین فارغ التحصیلان در مقطع کارشناسی ارشد در رشته های «تجزیه و تحلیل دستنوشته»، «آزمایش اسناد»، و «پزشکی قانونی جامعه شناسی زبان» در دانشگاه بارسلونا در سال تحصیلی ۲۰۰۹-۲۰۰۸ بوده اند.
در آفریقای جنوبی هم در دانشگاه ها رشته نوپای «آزمایشگر حقوقی دستنوشته (Forensic Handwriting Examiner)» به منظور تربیت متخصصان «تعیین هویت نگارنده متن حقوقی» ایجاد شده است.
لحظه ای که فرد قلم را روی کاغذ قرار می دهد، ذهن و هویت خود را به چاپ می رساند بنابراین کاراکترهای نوشته شده هویت پنهان شخص را نمایان می سازند. دستنوشته به هر شکل و فرم (دستخط، امضا، ترسیم اشکال و خطوط، رسم علائم، …) همانند اثر انگشت، اثری فردی است که ویژگی های فیزیکی، روحی-روانی و هویت را نمایان می کند.
برخلاف روان شناسی که از روی دستخط و دستنوشته ها به خصوصیات اخلاقی و ویژگیهای شخصیتی فرد صاحب نوشته پی می برد، خط درمانی (Graphotherapy) علمی است که با آموزش تغییر دستخط، فرد را قادر به تغییر خصوصیات روانی خویش می کند. با آزمایش بر روی افراد بطور کلینیکی، ثابت شده است که اگر فرد تلاش در تغییر دستخط خود براساس تکنیک ها و روش های این علم بنماید، شخصیت روانی وی تغییر می کند.
اگر خصوصیات روانی جدید و جایگزین شده به قدر کافی تکرار شود، جزو ویژگی های رفتاری فرد در می آیند. تغییرات خط تابعی از تغییرات شخصیت است. خط شناسان، خوشنویسی را از خط متمایز میدانند. خوشنویسی بیانگر تلاشی به سوی زیبایی و بهبود بخشیدن به طرز عادی خط است.
در مورد دستخط می توان گفت که هر انسانی خطی مخصوص به خود دارد. خط ناشی از طرز کار عصب، سن، فرهنگ، شغل و … است؛ به طوری که خطوط نگاشته شده توسط یک زن، یک کودک و یا یک پزشک دارای مشخصاتی است که موجب تشخیص آن افراد میشود.
خطشناسی قانونی، شخصیت کامل انسانی بویژه تمایلات ذاتی و همچنین قسمت مهمی از خصایل اکتسابی و مشخصات فیزیکی و هویت فرد را به وجهی روشن ارائه میدهد. بررسی ها نشان می دهد که دستخط فرد در مقایسه با نوشته های ۱۰ سال قبل خودش متفاوت است. بنابراین ادعای فرد در مورد جعل امضا و یا دستخط باید در زمانی خاص با نمونه های همان زمان مقایسه شود. باید اذعان نمود که دستخط هرکس اسرار نهفته ای را در مورد شخصیت و نهان او آشکار می کند.
تحلیل دستخط هرفرد می تواند خصوصیت زیادی از شخصیت فرد را بازگو نماید البته این کار به این اسانی ها نیست؟
به همین خاطر در این مقاله و با استفاده از مطالعات مختلف و بررسی ده ها کتاب تخصصی ما به شما می آموزیم که چگونه در مورد خصوصیات فرد و روابط شخصی و روابط شغلی صاحب امضا بیشتر و بهتر درک درستی کسب نمائیم.
میزان شیب دستخط هرکس، نشاندهنده نوع واکنش عاطفی فرد در موقعیتهای عاطفی است.
هر قدر دستخط شما به سمت راست یا چپ متمایل باشد ( شکل ۱ و ۲ ) ، واکنش شما در قبال مسایل زندگی، عاطفی تر است. یعنی: « شما تحت فرمان قلب خود هستید». و اگر دستخط شما حالت عمودی دارد (شکل۳) ، واکنش های شما بیشتر منطقی و عقلانی است. یعنی معمولاً براساس حقایق، اطلاعات و منطق، واکنش نشان می دهید و واکنش شما در قبال مسایل مختلف زندگی، کمتر جنبه احساسی دارد. یعنی: « شما تحت فرمان مغز خود هستید».
دستخط و شیوه تفکر
قبل از ادامه مطلب بازهم این مهم را تذکر بدهم که هیچ نوشته ایی انگونه که به نظر می رسد نیست سالهای عمر و تحولات فردی و جامعه و ….همه و همه انسانها را به شدت دست خوش تحول می نماید پس هیچ چیز مطلق نیست
نحوه نوشتن حروف بیانگر روش تفکر شما نیز می باشد. که شاید در نگاه اول شاید بچشم هیچکس نیاید اما بسیار موثر است ( در زبان فارسی، احتمالاً طرز نوشتن حروف دندانه دار مثل ب ن س ش و غیره می تواند روش تفکر شخص را افشا و بازگو نموده لو دهد پس بهتر و دقیقتر و با دقت هرچه تمامتر ببینید.
اگر شما حروف را بصورت نوک تیز می نویسید که شبیه w می شود بصورت کاملا قاطعانه می گویم که شما فردی سریع الانتقال هستید که مسایل را خیلی زود درک می کند. اما اگر حروف را به شکل قوس دار و کشدار می نویسید شما فردی کمی تا قسمتی دقیق هستید ولی سرعت درک نسبتا کمتری دارید.
دستخط و قدرت تجزیه و تحلیل فرد
اگر شما حروف را بصورت خطوطی شکسته و یا کمی شکسته می نویسید بطوری که در بین دندانه ها، حالت v کوچکی بصورت خطوطی خط خطی شکسته بدون انحنا ایجاد می کنید، شما از قدرت تحلیل خوبی برخوردارید. اما اگر دندانه های حروف را خیلی قوس دار می نویسید (مثل دستخط بچه های ابتدای)، در زمینه تجزیه و تحلیل مسایل ضعیف هستید
دستخط و رک گویی شخص
اگر در زندگی شخصی رک گو و صریح هستید و برای طرح یک موضوع اصلاً طفره نمی روید و زیاد به مقدمه چینی نمی پردازید، شما معمولاً نخستین حرف از هرکلمه را از بالای خط تراز، نمی نویسید. اما اگر نخستین حرف از هر کلمه را از روی خط تراز شروع می کنید ، شما فردی هستید که در رفتار و گفتار خود حاشیه می روید و حرفتان را رک و صریح بیان نمی کنید. مثلاً ابتدا از وضعیت آب و هوا می گویید، بعد راجع به بازی فوتبال شب قبل صحبت می کنید و بعد شروع به گفتن حرف مورد نظرخود می نمایید.
چه عواملی اسلوب خط را تشکیل می دهد
جعل چیست و برای کشف آن چه باید کرد
اداره کنندگان امور اجتماع به این معنی واقف شده اند که عصر و زمانی را که یه این اندازه مستعد و پرمایه است نباید تحت عنوان نظامات خفه نمود تا جام حوصله لبریز شده و به پیش آمدهای هولناکی مواجه گردیده و مورد استفاده سیاستهای خانه برانداز خارجیها واقع گردد زیرا نظم باید جان داشته باشد و متضمن رشد و ترقی طبیعی ملت گردد .
یکی از علما می گوید برای کشور خق و عدالت لازم است نه حقارت به قدرت نیاز دارد نه ضعف و بندگی به بزرگی احتیاج دارد نه کوچکی هستی می خواهد نه نیستی.
عصر اتم و ئیدروژن و کوبالت مولود حرکت و جنبش ملتها است نه حالت سکون و رکود آنها.
رکود و عدم حرکت حیثیت اندیشه و ترقی آینده را پایمال می کند .
مجعولات حیاتی مار قوانین موضوعه از بین نمی برد اجرای قوانین است که هر محیطی را بطرف نظم و امنیت حقیقی می کشاند.
قانون حربه و آلت است حربه و اسلحه بخودی خود کار نمی کند و آثار و نتایجش بستگی با دستهایی دارد که آنرا بکار می اندازد .
باید دقت و مراقبت نمود که این آلت بدست اشخاص ناباب و نااهل نیافتد.
تا آیینه نظرها و سعت نیابد محال است از مشاهده عظمت تجمال حقایق که تاثیر نیکویی در حیات فردی و اجتماعی ما دارد بهره مند شویم . پرده بردار که بیگانه خود آن روز نبیند
تو بزرگی و در آیینه کوچک ننمایی
عطار گوید
چشم بگشا که جلوه دیدار متجلی است از در و دیوار
هاتف گوید
یار بی پرده از در دیوار متجلی است یا اولی الابصار
اکنون به بحث علائم و آثار خطوط مختلفه می پردازیم .
در هر خطی علائم و آثاری موجود است که حکایت از وضعیت و حالت و روحی نوسینده می نماید و علائم مزبور بشرح زیرین می باشد .
درشتی – نازکی – بزرگی – کوچکی – عمودی – مایل – قبلابدار – صاف – جازم – مردد و مشکوک – سفت ومحکمم – شل – استوار – پیچیده – چهارگوش – مدور – مساوی – غیرمساوی – صعودی – نزولی – نقطه دار – بی نقطه – طرزتحریر نقطه ها – افقی – غیرافقی – طرز دوایر کلمات – محدب – مقعر – پیچ و خم دار – گوشه دار – باز – بسته –دندانه دار – فاصله دار . بی فاصله – متراکم – مجتمع – مجزا – متناسب – غیرمتناسب –پایدار – متغییر – ریز – بزرگ – مهیج – راست – کج – چلیپا – یکنواخت – متنوع –تند – کند – مرتعش .
توزین خط
فکر توزین از ۱۹۲۲ آغاز گردید ولی در ۱۹۲۶ صورت عمل بخود گرفت و از جنبه نظری خارج گردید .
دکتر امیل مالسپین (Dr. Emile Malespine ) اولین فردی است که با نیرو سنج دینامومتر (Dynamometree ) خطوط اشخاصرا توزین نموده و از کشیدن خطوط بهویت نویسندگان آن وقوف خاصل نموده سپس آزمایشهایی در این باب در آزمایشگاه پلیسی لیون تعمل آورد و روز بروز بر توجه به این امر برای کشف حقیقت افزوده و پرده از اعمال جاعلین برداشته شد .
کلیه تجربیات دکتر لوکار (Dr. Locardd) پیرامون حالت سکونی خط بوده ولی از موقعیکه توزین خط عملی شد آزمایشگاههای علمی متوجه حالت حرکتی خط گردید و از مرحله سکون یصورت حرکت در آمده و قسمتی از مخاطرات جعل را ازمیان برداشت و راه را برای کشف آسان نمود .
توزین خط عبارت از اندازه گیری میزان فشاریست که در موقع حرکت تحریر بقلم وارد می آید بدین نحو است :
ترازویی را که از نوع توزین نامه هاست باید انتخاب نمود مشروط بر اینکه حساسیت آن تا ۳۵۰ گرام باشد کاغذ را در یک کفه گذارده و با دست روی آن کاغذ می نوسیند و در موقغ تحریر وزنه هایی در کفه دیگر قار داده تا حد متوسط فشار وارده بر قلم معلوم گردد و رقمی که حد متوسط وزنرا معین می کند عبارت است از میزان فشاری است که در موقع تحریر بقلم وارد می آید .
وزن نوشته در حالت سکون با وزن حالت حرکتی تفاوت دارد.
در حالت سکون وزن عبارت از وزن کاغذ و موادیست که بصورت کلمات روی آن ترسیم می گردد و درحالت حرکت میزان فشاری است که در موقع تحریر بقلم وارد می آید و رقمی که از عمل اخیر بدست خواهد آمد وزن نوشتجات ترسیمه را تشکیل می دهد از آزمایشها نتایج زیرین بدست آمده است .
۱-هرکس دارای وزن متوسطی از خط می باشد که از ۱۰ گرم شروع و به ۳۵۰ گرم منتهی و اکثر افراد وزن خطشان بین ۲۵ تا ۵۰ گرام می باشد .
۲- برای وزن خط حد متوسط آن در نظر گرفته می شود زیرا دست هر نویسنده یک حداکثر و یک حداقل را دارا می باشد و این رقم بین ۳ تا ۸ گرام قابل تغییر می باشد ۳۳- خطوط مرتعش و لرزان کاملاً واضح و نمایانست و هرنوع از تردید و تشکیک نویسنده با کمال وضوح مشخص و معین می گردد و جکایت از امراض عصبی نویسنده می نماید .
۴- در این آزمایش سرعت و کندی تحریر کاملاً معلوم و مشخص می گردد . خط هرنویسنده در هر سه سال متضمن جزیی تغییر می باشد و این تغییر بستگی با حالت و وضعیت اعضا انسان دارد و خستگی و ضعف و لاغری موجب تغییر وزن خط می گردد
. توزین خط معرف جنس نویسنده آن است و خطوط مردان می باشد وزن خط بهیچوجه در بادی امر با نیروی بدنی انسان ارتباط ندارد .
فردیکه ورزش کرده و دارای عضلات قوی می باشد وزن خطش از ۲۵ الی ۵۰ گرام تجاوز نمی کند .
استحکام قلم تاثیر زیادی در وزن نوشته دارد هرقدر قلم سخت و محکم باشد آثار آن در محریر سنگین و زین بوده و افرادی که با قلم خودنویس می نویسند حد متوسط وزن خط آنها بین ۳۵ تا ۴۰۰ گرام می باشد و خط با قلمهای معمولی ۲۵ تا ۳۰ گرم است توزین خط عامل بزرگی برای اطبا روحی خواهد بود که از زوی وزن خط تشخیص می دهند که نویسنده به چه امراضی می باشد .
افرادیکه بجعل اسناد اشتغال دارند و مدتنی در نوشتن خطوط مختلفه تمیرن نموده اند برای اینکه عمل توزنی پسا از جعل نوشتجات صورت دیگری بخود بگیرد در آسیا و افریقا و اروپا و امریکا برا تقویت دست خود بطریق خاصی مبادره نموده و در نتیجه استعمال ادویه ای که کاملا به نیروی عصبی و عضلانی آنها کمک می نماید وزن نوشتجات خود را بصورت دیگر در می آورند .
طریقه ازدیاد نیرو و میزان فشار برقلم در آسیا و افریقا از طرف جاعلین
در آسیا و افریقا این عمل بوسیله روغن یونجه صورت می گیرد زیرا روغن یونجه و تخم آن جهت لغوه و رعشه مفید بوده و به نیروی دست کمک می نماید .
یونجه گیاهی است که در عداد علوفه بوده و اسکندر کبیر از مد آنرا به یونان برده و بر زراعت و تکثیر آن پرداخته است و در کشتزار یونجه میزان آزوت هوا زیان بوده و بر لطافت آن می افزاید .
در تحفه حکیم مومن نسبت به این علف فوائدی را ذکر نموده که برای بسط اطلاعات خوانندگاه عین آن ذیلا درج می گردد .
رطبه بفارسی اسپت باغی تازه است و بترکی یونجه نامند و معرب آن فصفصه است و خشک آنرا بعربی قت گویند و در آخر و اول گرم و ملین و مبهی و نفاخ و ضماد پخته آن که روزی دوبار استعمال می کنند جهت رعشه مفید است و مداومت در خوردن آن با شکر مسمن بدن و مولد خون و ضماد کوبیده او با عسل محلل ورم بارد و با سرکه محلل ورم حاره و تخم آن قویتر از سایر اجزایش می باشد و قابض و مولد منی و شیر و مدرحیض خصوصاً در حمام و بعد از آن تناول نمایند جهت خشونت سینه و سرفه مفید بوده و قوتش تا پنج سال باقی می ماند و قدر شربتش از دو درم تا ۵ درم و روغن تخم آنرا ه از آب آن در روغن زیتون ترتیب دهند جهت لغوه و رعشه مفید و ضماد آن نیز نافعست .
طریقه ازدیاد نیرو و میزان فشار قلم در اروپا و امریکا از طرف جاعلین
در اروپا و امریکا برای تامین این منظور قرص اکینتون (Akineton ) استعمال می کنند و تقریبا با استعمال یک شیشه از این قرص که ۳۰۰ دانه است نیزوی زیادی باعصاب بخشیده که آثار آن فورا در خط مشهود می گردد.
چون افراد به این دو عمل متوسل گردیده و یا استعمال این داروها براستحکام خط آنان افزوده می شود و حقیقت را در موقع رسیدگی از انظار کارشناسان کشور که فقط به نیرو و محکم بودن خط متوجه است مکتوم و مستور می دارد بر کارشناسان است که در موقع رسیدگی بخط و اظهار نظر فقط به نیروی استحکام خط نظر د=نداشته باشند بلکه به سایر خصوصیات دیگر از قبیل طرز ترسیم کلمات و کرسی و سار کردن حروف و غیره که در مقالات قبل اشاره شده است توجه نموده و با لحاظ تمام جهات باظهار نظر مبادرت نمایند.
تغییر خط از نظر امراض عارضه بر انسان
خط مظهر ساختمان جسمی و روحی افراد بوده و در نتیجه بیماری اعم از بدنی و روانی صورت دیگر بخود گرفته و تغییراتی در آن عارض می شود که از وجود آن امراض حکایت می نماید .
هر بیماری بایک نوع تحول و تغییری در خط ملازمه دارد .
معرفت و آشنایی به این تغییرات مستلزم منافعی غیر از جعل بوده و کاملاً هویت نویسنده آنرا معلوم و معین می نماید .
در تمام کشورها هر کس هرنوع عقود یا معاملات و تعهدات را بطور کلی می نماید باید اهلیت که قدرت و توانایی قانونی برای انجام آن است داشته باشد تا بتوان تاثیر و اعتباری برای آن قائل گردید .
اهلیت عبارت از بلوغ – رشد و عقل می باشد در صورتیکه افراد واجد این شرایط نباشند اعمال ناشیه از آنان در نتیجه عدم اهلیت بوده و آثار قانونی و قضایی نمی توان بر آن مترتب نمود.
طرفین معامله باید سالم باشند و قوای شعوری آ،ان بتواند کاملا بر اعمالشان حکومت نموده و صلاح و غبطه آنها را در نظر بگیرید تا بتوان ارزشیی برای تعهدات و معاملات آنان قائل گردیده و در مراجع صلاحیتدار واجد هرگونه اعتباری بوده باشند . اگر از وصیتنامه خودنویس که معرف وضعیت جسمی و روحی نویسنده است معلوم گردد که تنظیم آن در حالت فقدان شعور و قوای عقلی موصی بوده است افرادی که بضرر آنان وصیتنامه تنظیم گردیده است می توانند از طریق دادگاه تقاصای صدور حکم بطلان آنرا نمایند و دادگاه هم ملزم است پس از جلب نظر کارشناسان فنی که واقف به رموز و دقایق و آثار و علائم موجوده در خط که حکایت از نوع بیماری وصیت کننده است و احراز مجعولیت آن حکم بر بطلان وصیتنامه مورد اعتراض را صادر نماید .
جنون ممکن است دائمی یا ادواری بوده باشد و جهاتی نیز در انسان پدیدار گردد که اورا از حالت و تعارفی نماید .
خط یگانه مظهر این احوال بوده و بواسطه وجود علائم و آثار می توان بوجود امراض گوناگون روحی و معرفت حاصل نمود .
هر کس که فوت می کند از زوی جواز دفن می توان فهمید که به چه بیماری مبتلا بوده که منتهی به فوت او گریده است .
کارشناس باید فورا علائم و آثار بیماری که در جواز دفن ذکر شده است در نظر گرفته و آنها را با آثار و علائم و خطوط و نوشتجات منتسبه به متوفی تطبیق نموده و در صورت مطابقت بر اصالت ان اظهار نظر نمده و د صورت مغایرت آنرا مجعول و غیر اصیل بداند .
اغلب از نامه ها و شکایاتی که مورد رسیدگی و تعقیب مراجع قضایی و پلیسی قرار میگرد ناشی ار ضعف دماغ و قوای نویسندگان آن بوده و با جلب نظر کارشناس می توان به ارزش و عدم ارزش آنها آگاهی و اطلاع حاصل نمود .
مسئولیت نویسنده
کلیه شایاتی را که پس از رسیدگی معلوم گردد فاقد قوه اثباتیه بوده و از نظر فقد دلیل رد آن اعلام گردیده است اگر طرز تحریر و اسلوب خط آن مورد رسیدگی واقع گردد معلوم خواهد شد که نویسندگان آن به چه نوع از بیماریهای جسمی و رحی مبتلا بوده و بدرجات مسئولت آنان کاملا می توان وقوف حاصل نمود .
شبیه سازی خطوط بیماران
اگر در اسناد و نوشتجاتی که جاعلین جعل کرده و به یکنفر بیمار آنرا منتسب می نماید علائمی از بیماری وجود نداشته باشد اوراق مزبوره به منظور تقلب و تزویر تنظیم گردیده و مزور و مجعول می باشد .
اگر علائم و آثار بیماری منتسب الیه در اوراق میزبور تقلید گردد و آنها را برطبق اوراق مسلم الصدور بیمار بسازند برکارشناسان است که سایر کیفیات و خصوصیات خط اصلی نویسنده را در نظر گرفته و با آن تطبیق و مقایسه نمایند تا به اصالت و مجعولیت آنها آشنا گردند .
هر بیماری ملازمه به وجود یک نوع آثار و علائم در خط خواهد داشت مخصوصا در امراضص عصبی و دماغی در اثر وعوارضی که در مغر و اعصاب پیدا میشود خطوط مبتلایان به این بیماریها صورت ریگر بخود گرفته که ناگزیریم علائم و آثاری را که در خطوط آنان مشهود می گردد ذیلا شرح دهیم .
بیماریهای دماغی
پیتاتیسم
(Pithatisme)
پتاییسم بیماری است که اغلب زنها به آن مبتلا هستند و در ردیف احتقان رحم یا ایستری (Hysterie) محسوب می گردد .
افرادی که به کاغذ پانیهای بی امضا عادت دارند دچار این مرض هستند ولی در مردها کمتر این بیماری مشهود می گردد و در اثر تلقینات این امراض شدت پیدا نموده و صورت خطرناکی بخود می گیرد ولی با طریقه استدلال و حصول اطمینان بتدریج آنرا رفع نمود . – علائم و آثار بیماری پیتیاتیسم در خط
۱-آثار ارتعاش در خط که شدت و جهات آن متغییر بوده ولی مستمر و مداوم می باشد .
۲- مبتلایان به این بیماری همیشه در مقام تزیین و زیبایی خط خود بوده و این تزیینات بیشتر متوجه حروف درشت گردیده و کمتر در خط ریز مشهود و هویدا می گردد .
۳- زوایای خطوط آنان در موقع بحران این بیماری طوری منحرف گردیده که به صد درجه خواهد رسید.
آثار ضعف عصب در خط مبتلابان به نوراسنتی
(Neurasthenie)
در آغاز ابتلا به ضعف اعصاب خط معمولی و متعارفی بوده ولی پس از چند روزی مشهود می گردد که خطوط مبتلایان به این بیماری در سطور اولیه عادی است ولی پسا از تحریر چند سطر حروف از شکل اصلی خارج گردیده و صورت اشکال غیر منظم و کوشه داری را بخود گرفته و ارتباط حروف کلمات با یگدیگر قطع گردیده و کم کم از بین می رود و در نتیجه تشکیک و تردید که به برداشت قلم منتهی می گردد اسلوب دیگری پیدا خواهد نمود .
آثار و علائم انقباض دردناک عضلات یا کرامپ در خط
(Crampe)
لکنت . کندی دست در نتیجه ازدیاد حرکات غیرمرتب که از تحریکات غیرعادی صورت می گرید پیدا شده و آنرا ایپرکینزی (Hyperkinesie) یا حرکات غیرمنظم می نامند و خطوط این قبیل افراد بدشکل و کوشه دار و غلبا روی هم قرار گرفته و خط را بصورت غیرخوانا در می آورد .
آثار جنون پیش رس در خط
(Demence precoce )
در جنون پیش رس صورت کلی خط هیمشه در معرض تغییر بوده و امتداد خطوط غیر متجانس و نامربوط می باشد و غالبا کلمات بزرگتر شده به نحویکه اندازه حروف ابتدا آن نوشته با انتها اختلاف داشته و باهم ناجور و غیر متناسب بوده و از اصول و قاعده خارج گردیده است .
آثار جنون جزیی در خط
(Manie)
تحریرات افرادی که مبتلا به مانی یا جنون هستند دارای اشتباهات صرف و نحوی بوده و برخلاف دستور و قاوعد زبان فارسی می باشد طرز انشا آ،ان غریب و عجیب و کلمات آنان غیرمانوس می باشد و اغلب اتفاق می افتد که زیرکلمات و عبارت بی اهمیت و بی معنی را خط زده و یا با حروف درشت می نوسیند تا از این طریق جلب نظر خوانندگان را فراهم نمایند .
برکارشناسان است که در طرز انشا و املا و سیاق عبارات و جملات آنان دقت نموده و علائم و برداشت قلم و سایر جهات را مورد بررسی کامل قرار دهند .
بیماران به جنون جزیی به هرنوع تعهداتی اهمیت نداده و از نظر کمی وسعت شعور مسئولیتی متوجه آنان نمی باشد هر قسم تحریری را که با دقت ملازمه دارد ضعیف نموده و مانع از بیان افکار بوسیله نگارش می باشد .
هدف و منظور نویسنده غیرمنم و از هم جدا و فاصله درا بوده و بصورت عبارت پرت و پلا و نامربوط در می آید . خط آنان سریع و دارای افکار و علائمی است که غیری قابل قرائت و کشف می باشد . افکار بحدی بر آنان در موقع تحریر تسلط می یابند که از هرف و مقصد اصلی منحرف گردیده و نوشتجات و نگارشات آنها می توان فهمید که در چه مراحل جنون تنظیم گردیده است .
نشاط و خوشی گاهی در حرکات این بیماران پدیدار می گردد و میل بزندگی در بیمار توسعه می یابد و غالبا خودد مافوق همه تصور کرده و انتظار و تعظیم و تکریم و تجلیل را دارند . هرکس را دوست صمیمی خود تصور نموده و دشوارترین وقایع و امو بنظر آنان سهل و آسان بوده و نتایج بزرگی را از هر امری انتظار دارند نگاهشان نافذ و درخشان بوده و از سرو صورتشان حس خوشی بینی نمایان است .
آثار و علائم مالیخولیا در خط
(Melancolie)
افراد مالیخولیایی در کلیه اعمالشان مردد و مشکوک بوده و آثار تردید در خط آنان کاملا ظاهر و نمودار می باشد زیرا قلم را نانند یویو که بازیچه بچه ها و خانمهاست بالا و پایین برده تا به نگارش چند کلمه و سطری موفق شوند و آثار برداشت قلم در خطوط و نگارشات آها زیاد است و تشکیل نقطه های زیادی در کلمات ترسیمیه داده که با زده بین های قوی آشکار و نمایان می گردد .
در موقع تحریر ا ب پ ت ث ط ظ ک گ م ل اعوجهای مدوری شکل در ترسیم این حروف پیدا میشود .
این افراد همیشه اندوهناک – ممظرب – مایوس – شاکی – متاثر – خاموش – گرفته و بی حرکت بوده و موقعی که قلم را در دست می گیرند آثار قلمی آنان عبارت و جملات مقطع بوده و هرکدام مفهوم خاصی را تشکیل می هد و هیچیک از انها با هم مربوط نبوده و نمی توان آنها را از لحاظ موضوع تحویل بواحد نمود نامه و نوشتجات طولانی و مفصل است و خط آنان بقدری ریز است که برای هرکس قائتش مشکل و دشوار می باشد .
آثار جنون اواری در خط
(Folie Circulaire )
خط این بیماران در موقع تحریکات و ضعف و ناتوانی طوری تغیر می کند که با حالت سلامتی آنان اختلاف زیادی خواهد داشت و کارشناسان همیشه باید خطوط این افراد را در موقع سلامتی اساس تطبیق قرار داده و با خطوط آنها در موقع بیماری تطبیق و مقایسه نمایند تا تفاوت و اختلاف آن کاملا بدست آید .
آثار جنون در خط
(Demence)
در خط مرضا بی ترتیبی و بی نظمی زیادی مشهود می گردد و حواشی نامه ها غیرمنظم بوده و خطوط ترسیمیه مایل و کج و معوج می باشد.
آثار هذیان استدلال در خط
(Delire raisonnante)
اختلال روانی این طبقه از بیماران متوجه جملات و عبارات بی معنی بوده و باندازه اهمیت برای آن قائل می شوند که زیر آنها را همیشه خط کشیده و یا با حروف بزرگتر آنها می نوسیند تا از این طریق نظر خوانندگان را جلب نمایند و خطوط آنان نیز غیر مقرو و ناخوانا می باشد .
آثار جنون تک در خط
(Monomanie )
بیماران به این نوع جنون به هیچوجه رعایت قواعد و اصول را ننموده و کلمات قلمبه و غیرمانوس و غیرمستعمل را در نگارشات خود بکار برده اگر انشا و املا و علائم و به استعمال کلمات و اصلطلاحات بیگانگان معتاد می باشند .
آثار هذیان زیان آمیز در خط
(Delire de La persecution )
هذیان زیان آمیز متضمن اوصاف مخصوصی است و با سایر اختلالات دماغی از حیث نوشته فرق دارد و راه را برای تشخیص کارشناسان فنی باز می نماید .
عده زیادی از این افراد زیان دیده بسازمانهای انتظامی نامه هایی نوشته و تقاضای کمک و استمداد کرده و تا جلوگیری از ایذا و آزار آنان به نمایند .
این نوع مجانی همیشه از صدمات مخفی که در نتیجه اعمال بی اهمیت از آنان صادر می گردد شکایت نموده و حال آنکه این نوع زجحرها جز توهمات بصری چیز دیگری نبوده و نوشتجات آنان بهترین مستند برای حالت روحی آنها می باشد .
آثار صرع در خط
(Epilepsie)
حالت صرع یکی از عللی است که باید در مورد تنظیم هر وصیتنامه در نظر گرفت و از نوشتجات این قبیل افراد بخوبی مفهوم می گردد که به این بیماری مبتلا می باشند یا نه ؟ و آیا در موقع تدوین و نوشتجات و اسناد تحت نفوذ و تاثیر آن مرض واقع شده اند یا نه . مبتلایان به این نوع بیماری همیش دچار سرگیجه و حملات صرعی بوده و در نتیجه ضعف روحی و اختلال دماغی قدرت و اراده از آنان خارج شده و تحت تاثیر قرار می گیرند در صورتیکه انجام هرگونه تعهدی ملازمه با آزادی ارداه و قصد دارد .
از صورت نوشتجات طرز انشا و احساسات ابراز شده و نوع عقاید و معافیت و محرومیت بعضی از افراد می توان پی به حالت دماغی نوسینده برد . نوشته آنان غیر متساوی شیب دار و تند و پهن ولی اشتباهات نقطه گذاری و تکرار و خط کشیدن زیر مطالب در محریرات آنان وجود ندارد .
برای رسیدگی کامل بنوشتجات این قبیل اشخاص باید مصروعین را به دو دسته تقسیم نمود :
یکدسته افرادی هستند که دارای پرورش روحی بوده و عادت بنوشتن دارند و دسته دیگر کسانی هستند که تازه ارد این عمل دشه و عادات آنان به تحریر و نگارش کم می باشد .
در طبقه اخیر اختلالات زیادی در نوشته پیدا شده و اراتعاش بیشتر متوجه حروف ا ب پ ت ج چ ح خ ش س ص ض ط ظ ع غ ف ک گ ل می باشد.
گاهی حروف سربالا و زمانی سرپایین می رود و حروف تنها همیشه چسبیده و پیوسته به حروف ترکیبی است – حروف ریز آنها ظریف نبوده و حروف درشت هم یافوت و زور صورت گرفته است .
بیماران صرعی اعم از دسته اول و دوم در موقع تحریر حاکمیت بحرکت دست خود ندارند و هرقدر ساعی و کوشا باشند که از لرزش دست جلوگیری نمایند برایشان میسر نبوده و همیشه در موقع تحریر بیک حرف و کلمه تکیه کرده تا بتوانند به تحریر حروف وکلمه دیگر قادر گردند و غالبا کلتمات فشده و بهم چسبیده می باشد تحریرات آنان درشت و بزرگ بنظر می رسد و هر حرفی را در هر جهتی وسعت می دهند و حروف از هم فاصله دار بوده و خیلی مردد و مشکوک بنظر می رسد دست آنان مانند دست بچه ها که تازه قلم در دست می گیرند سنگین می باشد و چند مرتبه روی یک حرف قلی را بالا و پایین برده تا بتحریر آن موفق شوند و همان اختلالاتی که در کلمات آنان پیدا می شود در نوشتجاتشان هم رخ می دهد .
آثار بیماری انفکاک قوای روحی
اسکیزوفرنی (Schizophrenie )
در خطوط افرادیکه به بیماری انفکاک قوای روحی که قسمتی از جنون جوانی است مبتلا هستند چیزهای عجیب و غریبی رخ می دهد مثلا بجای خطوط افقی کلیه خطوط هم متمرکز شده و علاوه بر آن آثار و پارفهای زیادی د خطوط آ،ان نمودار شده و چند مرتبه هم هر حرف یا سیلاب را که از آثار قلمی آنان مشهود می گردد تکرار می نماید تا بنوشتن کلمه نائل گردند خط آنان کاملا بد و اغلب شکسته و در طرز انشا جملات و کلمات زیادی استعمال شده که از حیث معانی فقیر بوده و کاملا بیاوه سرایی تعبیر می گردد .
جرحهای وارده به مراکز اعصاب
آثار بیماری پارکینسن در خط
(Parkinson )
بیماری پارکینسن که آنرا فلج متحرک نیز گویند در پیزی عارض انسان می شود و صلابت و سسختی در بدن پیدا شده و هر وقت بفکر حرکت می افتد تشنج به او دست داده و تمام عضلات بدن به استثنای سر حرکت می کند و مبتلایان به این مرض از حرارت می ترسند و شب با یک لحاف و یا با یک پتو بسر می برند .
این بیماری در قرن ۱۹ عارض یک طبیب موسوم به پارکینسن شد و به اسم او متصف گردید .
علامت بارز بیمای پارکنیسن تشنج می باشد که آثارش در خط هویدا است و خط بااندازه ریز می شود که نیاز به ذره بین برای قرائت آن پیدا خواهند نمود .
بعضی از حروف با چند برداشت قلم صورت می گیرد و بعضی ها هم بطرف راست مایل گردیده و ارتفاع حروف ریز آنها با درشت اختلاف دارد خطوط آنان دارای نوسنات افقی است بدون اینکه اسلوب خط را تغییر دهد قطر حروف بتدریج رو به نقصان رفته و بصورت یک ربع خط دوره سلامتی آنان در می آید و در نوشتجات آنها آثار لکه و پارگی نیز مشهود می گیرد .
آثار بیماری داالرقص در خط
کره (Choree )
در مرض کره یا داالرقص خطوط مستقیمی در کلیه نوشتجات مبتلایان مشهود می شود که بصورت خطوط مستقیم الخطوط در آمده و دارای زوایای بزرگ منظم می باشد حرکات تشنج آمیز در اعضا و سر و صورت عارض شده و با ژست و اشارات توام می باشد این حالات در موقع حرکت و سکون پیدا می شود و در موقع خواب قطع می گردد .
آثار بیماری تابس در خط
(Tabes)
در بیماری تابس کلیه خطوط تغییر کرده و بزرگی زوایای حروف غیر منظم می باشد این بیماری به مغز حرام عارض گردیده و افراد سیفلیسی مبتلا به آن می گردند و ایجاد اختلالات کلی در حرکت و بینایی و احشا و مفاصل می نماید .
آثار بیماری تصلب شمعی صفحه ای در خط
(Sclerose en plaque )
چون این بیماری ایجاد فساد در نسج نموده و همراه با اختلال و سرگیجه می باشد بیماران مبتلا به این مرض دارای خطوط موجدار و پیچیده بوده و لرزش خط آنها متمایل بخطوط افقی گردیده و دائمی و ثابت می باشد .
آثار فلج عمومی در خط
( Paralysie generale )
خطوط این بیماران در تمام جهات سیر نموده و لرزش آن بحدیست که کلمات را میگند – حروف تسیمیه غیر متساوی و شبیه بخط اطفال می باشد این خطوط دارای حلقه های زیاد بوده و خط را از صورت اصلی خود خارج کرده و غیر خوانا می نماید .
آثار بلاهت و حماقت در خط
(Idiotie et Imbecilite )
خطوط مبتلایان به این بیماری همیشه متغیر و ناپایدار بوده و علائمی که در نامه ها و اوراق آنان پیدا می شود بهیچوجه قابل کشف نمی باشد .
آثار مرض سکته و فقدان تکلم در خط
(Apoplexie et Aphasie )
علائم و آثاریکه در خطوط این نوع بیماران دیده می شود همان علائمی است که در بیماران مبتلا بجنون وجود داشته که شرح آن قبلا گذشت .
مطالعات بیشتر:
برگزاری همایش و کلاس اموزشی و مشاوره
تکنیکهای کشف رمز امضاء
تور سراسری آموزش زبان بدن
سمینار۲۴فن دفاع حرفه ای برای وکلای دادگستری
برگزاری دوره فوق تخصصی اموزش مشاوره
برگزاری دوره فوق تخصصی آموزش مشاوره حرفه ای
برگزاری دوره فوق تخصصی آموزش مشاوره پیشرفته