اصول علمی تشریفات قسمت یازدهم

اصول علمی تشریفات قسمت یازدهم

این مطلب ادامه مقاله اصول علمی تشریفات قسمت دهم میباشد.

تشریفات و آداب متأثر از تعلیمات دینی و اخلاقی:

برخی با واژه ی تشریفات و تشریفات مجالس مشکل دارند و فکر میکنند تشریفات به معنی زرق و برق و تجملات و صرف هزینه های گزاف است در صورتی که تشریفات معنی عمیق تری دارد تشریفات یعنی آداب و آیین انجام مراسم و اگر این امر توسط افراد خبره تشریفات مجالس انجام پذیرد خیال میزبان از هر جهت راحت است که مراسمش خواه مجالس عروسی، تولد، ترحیم، مهمانی،سمینار و همایش و یا نشست های دیپلماتیک و … به خوبی و درخور شان وی برگزار میشود . هر مجلسی آداب و قواعد خود را دارد و این امر میزبانی کاملا تخصصی است.

تشریفات

اکنون نگاهی میکنیم بر تشریفات در ایران باستان

 بر اساس منابع تاریخی، جامعه ایرانی قبل از اسلام در روابط ادارای و اجتماعی خود ضوابطی را رعایت می کرد که برخی در دایره اخلاقیات و پاره ای در چارچوب دین قرار داشت و بعضی صرفا حکایت از یک ادب اجتماعی می نمود که هرچند ممکن بود متأثر از تعلیمات دینی و سفارشهای اخلاقی است، اما به شکلی مستقل قواعد رفتاری اجتماعی را تبیین می کرده است، مانند قالبهای تعامل میان صاحب منصبان حکومتی یا نحوع رفتار با بزرگان جامعه  که بیشتر مبتنی بر ضوابط بوده است تا آموزهای دینی و اخلاقی که امروزه به آن آداب تشریفات مجالس دیپلماتیک گفته میشود.

اما محدودیت منابعی که به طور خاص به این مقولات پرداخته اند، مطالعه دقیق در خصوص عمق و گسترش آن ضوابط را مشکل می کند و تنها از طریق مصادیق رفتارها، سفارشها، شرح وقایع و مانند آنها می توان نسبت به پاره ای از مجموعه نانوشته ای از ضوابط معمول در دوران قبل از اسلام ایران یاد کرد که با مقایسه و تطبیق آنها با مقررات معمول در جامعه امروز ایران و سایر کشورهای دنیا، آنها را به عنوان نمونه هایی از آداب دوران قبل از اسلام ایران ارائه نمود.

به علاوه منابع مورد بررسی نیز بیشتر کتبی است که بعد از اسلام نوشته شده است و از تطبیق و مقایسه مصادیق رفتارهای پیشین با سنن اسلامی- عربی می توان نسبت به تمایز آنها حکم داد که مربوط به دوره ایران باستان بوده است. در عین حال هنوز نمی توان درباره برخی از آداب قبل از اسلام ایران قضاوت قطعی نمود زیرا که معلوم نیست آنچه در منابع تاریخی به عنوان عادات و رسوم اجتماعی از آنها یاد شده است، واقعا معمول و مجری بوده یا جنبه خیالی و آرزو داشته و آیا محدود به قسمتی از سرزمین پهناور یا منحصر به قوم یا ملتی از اقوام و ملل متعدد ایران بوده و یا شمول کلی داشته و در سرتاسر ایران و میان کلیه اقوام و ملل اجرا می شده است.

به هرحال و مطابق با آن منابع محدود و بر اساس نتایج مطالعات تطبیقی، می توان به برخی از سنن معمول در جامعه به عنوان آنچه امروزه نزاکت و تشریفات یاد می شود، از جمله آداب سخن گفتن، آداب میز و آداب رفتار درباری اشاره نمود. نیازی به توضیح نیست که برخی از این آداب که با تعالیم عالیه اسلام در تضاد بود، متروک شده است.

مقالات مشابه:

دست دادن و شخصیت شناسی

تحلیل زبان بدن ملانیاترامپ

زبان بدن فیلم فروشنده

تمرینات کاربردی زبان بدن کودکان و نوجوانان

پراکسیمیز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *