کمپین تبلیغاتی
کمپین تبلیغاتی
کمپین تبلیغاتی چیست و منظور از کمپینهای تبلیغاتی چیست؟
کمپین در لغت به معنی مبارزه، کارزار و هماورد هست. کمپین شامل مجموعه فعالیتهای هدفمندی است که قبلاً مهندسیشده و با دقت اجرا و پیگیری میشود.
کمپین (Campaign) به معنی مجموعه فعالیتهای طراحیشده و سازماندهی شده که با ارسال پیامهای مشخص و متوالی و تکرارپذیر برای مخاطبان هدفگیری شده از طریق ابزارهای ارتباطجمعی و رسانههای تأثیرگذار، در ایده، قضاوت و نگرش مخاطبان نسبت به یک کالا، خدمت، عقیده، ایده سیاسی و اجتماعی، بنگاه و موسسه، ایجاد تغییر نموده و به دنبال آن واکنشهای مورد انتظار به وجود خواهد آمد.
کمپین تبلیغاتی (Advertising Campaign) مجموعهای از برنامههای مستقل، اما هماهنگ تبلیغاتی، رسانهای، پیشبردی و روابط عمومی در مورد یک کالا، خدمت یا بنگاه اقتصادی در رسانههای مختلف صوتی، تصویری، چاپی و محیطی است که با یک محتوا و مضمون مشترک، اما پیامهای متنوع و گوناگون در یک دوره زمانی معین و با بودجهای مشخص برای دستیابی به هدفهای کمی و کیفی معین طراحی و اجرا میگردد.
در فرهنگ تخصصی تبلیغات دو مفهوم زیر در کنار کمپین تبلیغاتی اشاره میگردد؛برنامه کمپین تبلیغاتی (Campaign Plan): طرح اولیه یا پیشنویسی که مراحل طراحی و اجرای یک برنامه تمامعیار ارتباطات بازاریابیاست که شرح وظایف و اقدامات را در هر مرحله از برنامه توسعه فروش یک محصول مشخص میکند.مضمون کمپین تبلیغاتی (Campaign Theme): مضمون کمپین مهمترین ایده فروش است که نقش اصلی را در استدلالات ایجاد کمپین ارتباطات بازاریابی ایفا میکند.
تبلیغاتی مجموعهای از فعالیتهای تبلیغاتی چندجانبه است که قبل از هر چیز پیام هدف کمپین مشخص شده، مخاطب تعیین شده و با برنامهریزی دقیق، بکوشد پیام مناسب در دوره زمانی مناسب با بودجه مناسب برای مخاطب مناسب ارسال شده و تعداد بیشتری از مخاطبان را برای نزدیک تر کردن ارتباط با مالک کمپین، ترغیب نماید. کمپین تبلیغاتی بدون تعریف معیار عددی مشخص برای سنجش کارایی، بی معنی است.
کمپین تبلیغاتی ، چیزی است که در اکثر مواقع معیارهای دقیق برای ارزیابی اثربخشی آن وجود ندارد یا کمتر به کار گرفته میشود. شرکتها و سازمانهایی که به صورت دائمی برنامههای تبلیغاتی گسترده اجرا میکنند معمولاً به تدریج بهاثربخشی نسبی رسانه ها و تکنیکها و ابزارهای مختلف پی میبرند. اما شرکتها و سازمانهایی که تجربه قبلی ندارند یا به سازمانهای طراح کمپین تبلیغاتی به صورت مطلق اعتماد میکنند عموماً در معرض یک خطر جدی هستند.
اکثر سازمانهایی که در ایران در حوزهی طراحی کمپین های تبلیغاتی فعالیت میکنند، در حوزهی تهیه و اجاره و عرضه رسانه هم فعالیت دارند. برخی شرکتها به صورت گسترده بیلبوردهای مختلف در سطح شهرها را در اختیار دارند. برخی دیگر از ارتباط نزدیک با صدا و سیما برخوردار هستند. برخی دیگر، دسترسی بسیار خوب به دادههای کاربران آنلاین (مانند ایمیل) دارند. برخی دیگر شماره تماس بسیاری از مردم را به شیوه های مختلف تهیه کرده اند. گروه دیگری با رسانه های مکتوب نظیر مجله ها و روزنامه ها رابطه دارند.
حاصل این ارتباط و دسترسی به منابع، این میشود که یک شرکت به شدت تاکید میکند که استفاده از بیلبوردها اثربخش ترین قسمت کمپین تبلیغاتی است و شرکت دیگری فضای فیزیکی را به طور کامل رد و فعالیت انحصاری در فضای مجازی را توصیه میکند یکی معتقد است شبکه های داخلی بیننده ندارند و شبکه های ماهواره ای گزینه خوبی هستند. دیگری اصرار دارد که حرکت به سوی شبکه های ماهواره ای به دلیل محدودیتهای قانونی در ایران، یک خودکشی استراتژیک است.
کافی است شرکت طراح کمپین تبلیغاتی، رسانههای مختلف را در اختیار داشته باشد تا سبدی از خدمات را ارائه کند و در این حالت کار بسیار دشوارتر میشود. حالا نمیتوان حدس زد که سبد رسانههای پیشنهادی، بر اساس هدفها و نیاز مشتری محاسبه و تعیین شده یا بر اساس ظرفیت های خالی آژانس تبلیغاتی. ناآگاهی صنایع و کسب و کارها، خصوصاً کسب و کارهای کوچک و متوسط (SME = Small & Medium Enterprises) باعث شده که قسمت عمدهای از سود ناشی از کسب و کارها، در رقابت های رسانهای غیر حرفهای، هزینه شود. برای درک بهتر کمپین تبلیغاتی، باید به خاطر داشته باشیم که خود مفهوم تبلیغات، پایههای مشخصی دارد که در قالبهای مختلف مورد بحث قرار گرفته است. شاید یکی از مدلهای ساده که تصویر خوبی از تبلیغات ارائه میدهد مدل ۵M باشد. به این پنج واژه توجه کنید:
Mission (ماموریت) – Money (پول و بودجه) – Message (پیام) – Media (رسانه مورد استفاده) – Measurement (ارزیابی اثربخشی تبلیغات)
البته اختلاف نظر از جایی آغاز میشود که بحث تقدم و تاخر این ۵ عامل مطرح شود. آژانس های تبلیغاتی معمولاً بحث را از M مربوط به Money شروع میکنند در حالی که برای مشتری، M مربوط به Mission و ماموریت مهمتر است. در مورد هر یک از این M ها، بحثهای مختلفی وجود دارد که پس از شناختن بهتر آنها، می توانیم گفتگوی بهتری با آژانس های تبلیغاتی و طراحان کمپین های تبلیغاتی داشته باشیم.
اما مراحل ساده و ابتدایی در طراحی و تبیین یک کمپین تبلیغاتی چیست؟
به کلیه فعالیت هایی که در خصوص عملیات طراحی شده برای تبلیغ کردن یک صنعت یا کالاهای مربوط به آن را در مدیریت تبلیغات، “برنامه جامع تبلیغاتی Advertising campaign” یا کمپین تبلیغاتی می گویند. اجرای هر “برنامه جامع تبلیغاتی توسط یک “گروه تبلیغاتی” که متشکل از یک کارشناس یا گروه که وظایف دفتر تبلیغاتی را به انجام می رساند، تدوین و انجام می گردد. یک دفتر تبلیغاتی، که دارای سازمان داخلی است، متشکل از چند مدیریت است، یک ورودی شرح وظایف تبلیغات و یک خروجی برنامه تبلیغاتی دارد. هر برنامه تبلیغاتی بسته به اوضاع و نوع بازار و مخاطبان تبلیغات ممکن است به روش مخصوص به خود تدوین شود. به طور کلی براساس مدل برنامه ریزی بازاریابی و فروش سیستماتیک، در همه برنامه های تبلیغاتی مراحل مشابهی وجود دارد که عبارتند از :
۱. بررسی بازار
باید مشخص می گردد بازار یا مشتریان کالایی که می خواهیم تبلیغات را در آن انجام دهیم چه خصوصیاتی دارند، عکس العمل رقبای تبلیغاتی با مشاهده و آگاهی از برنامه تبلیغاتی چگونه پیش بینی می شود، سهم بازار Market share فعلی آگهی دهنده چقدر است و چه عواملی را می توان به عنوان عوامل بزرگ و کوچک فهرست کرد که در تعیین استراتژی ارزیابی بازار کاربرد داشته باشد، نیز ممکن است از آمارهای موسسات پژوهشی و تحقیقاتی تبلیغاتی مانند پارک بازاریابی ایران استفاده شود.
۲ . تبیین هدف های تبلیغاتی
در آن وظایف هر یک از قسمتهای دفتر تبلیغاتی برنامه ریزی می گردد، به عنوان مثال سهم بازار مطلوب و مورد انتظار مدیران شرکت چقدر است ؟
۳ . محاسبه و بودجه بندی تبلیغات
با توجه به مراحل قبلی مشخص می شود که چه بودجه ای برای تبلیغات، بازدهی بهتری ایجاد می نماید. به عنوان تبلیغات در تلویزیون و ماهواره و شبکه های خارجی پربیننده بسیار گران است.
۴ . برنامه ریزی گروه خلاقیت
این مرحله شامل برنامه ریزی برای گروه خلاقیت است. فراموش نکنید که مهمترین اشتباهات در این مرحله انجام می شود و تصمیم گیری اشتباه در این مرحله ممکن است منجر به بدهکار شدن و ورشکست شدن گردد. همه خلاقیت ها باید در راستایی باشد که مورد توجه مشتریان واقع شود.
۵ . انتخاب رسانه Media
در این مرحله به دقت مشخص می شود که با توجه به اطلاعات مراحل قبل، از چه رسانه هایی و چه مقدار فضا و زمان، و چند نوبت تکرار باید در نظر گرفته شود.
۶ . برنامه ریزی گروه طراحی نسخه
در این مرحله، شرح وظبفه و برنامه کار طراحان هنری و اجرایی نسخه اولیه تعیین می گردد. این مرحله باید توسط افراد خبره صورت پذیرد تا کیفیت ایده های ارائه شده در حد قابل قبولی آماده گردند.
۷ . آزمایش و بازبینی پیش از انتشار نسخه
باید از شیوه های مختلف نظرسنجی استفاده شود تا مشخص گردد که آیا از نسخه ها استقبال خواهد شد؟ و استقبال چگونه خواهد بود؟ همچنین در این مرحله، ممکن است برخی از امور به مراحل قبلی بازگردانده و از نو اجرا شوند! طراحان برتر از برگشتن به مرحله اول هرگز هراسی ندارند و همواره اجرای پروژه ای را در دست می گیرند که از اثربخشی آن مطمئن باشند.
۸ . برنامه ریزی برای گروه تولید نهایی
نسخه ها و دستورالعمل ها باید به گروه تولید داده می شود تا متون چاپ، برنامه های رادیویی و تلویزیونی، بیلبوردها، آگهی های پستی و پیامکی تولید یا به اجرا گذاشته شوند. ممکن است امور اجرایی مرحله خارج از موسسه انجام شود که احتمالا هیچ تخصصی در تبلیغات ندارند . به عنوان مثال ساخت ماکت
۹ . نظارت بر اجرای صحیح برنامه ها
مسئولین و مشاوران تبلیغاتی باید بر اجرای صحیح برنامه نظارت داشته باشند تا مطابق نظر آن ها تبلیغات برای مخاطبان اکران شود. برخی جزئیات در خلال اجرای برنامه ها قابلیت تصمیم گیری می خواهند و باید بهترین تصمیم را در مورد آن ها اتخاذ نمود.
خوب تا اینجا با کلیات کمپین های تبلیغاتی اشنا شدید اما برویم سراغ نمونه ای مستدل و مستند و موفق کمپین:
در سال ۲۰۱۴ با توجه به گسترش بیش از پیش ابزارهای ارتباط جمعی و افزایش روزانه تعداد کاربران این شبکه های اجتماعی، کمپین های دیجیتالی تبلیغاتی از اثرگذاری بیشتری برخوردار گردیده و تاثیر روزافزونی در افزایش فروش، شهرت و توسعه برندها داشته اند. فیسبوک، اینستاگرام، لینکدین، پینترست، توییتر و…. روز به روز کاربران بیشتری را به خود جذب می کند. اساس کار کمپین های تبلیغاتی خلاقیت، نوآوری و به روز بودن است؛ پس شناخت الگوهای موفق و علت موفقیت این کمپین ها مسیر ما را در راه موفقیت هموارتر می سازد. به همین منظور ۳ مورد از برترین کمپین های سال ۲۰۱۴ را معرفی می کنیم که رکورد بیشترین توجه و مشارکت را به خود اختصاص داده اند:
کمپین سطل آب یخ (ALS) :
این کمپین که در ایران با اصطلاح چالش آب یخ معروف شد، شاید پرآوازه ترین کمپین در سال ۲۰۱۴ باشد که با هدف حمایت از بیماران ALS و جمع آوری پول برای این بیماران بود که توسط یک موسسه خیریه صورت گرفت و بوسیله ی بیش از ۱۷ میلیون نفر بارگزاری شد و بیش از ۴۴۰ میلیون نفر در سراسر دنیا از آن بازدید کردند و در نهایت منجر به جمع آوری بیش ۱۰۰ میلیون دلار گردید.
کمپین پارتیزانی – چریکی
کمپین تبلیغات پارتیزانی ، صندلی نامرئی خطوط هوایی KLM
این ایرلاین در این کمپین تبلیغاتی اقدام به شعبده جالبی برای تبلیغ خطوط جدید راحت و اقتصادی خود زده است، رامانا روی یک پلتفرم خاص یعنی صندلی نامرئی در وسط ترمینال فرودگاه منچستر آرام و در حال مطالعه نشسته است.
مسافران از دیدن این صحنه شوکه شده بودند، بچه ها خوشحال و بزرگسالان حیرت زده!
جستجو برای یافتن صندلی برایشان نتیجه ای در بر نداشت…
کمپین تبلیغاتی بزرگترین سلفی با زمین توسط ناسا:
تصویر موزاییکی که ناسا به منظور حمایت از محیط زیست و افزایش آگاهی نسبت به زمین از کنار هم قرار دادن بیش از ۳۶۰۰۰ عکس که توسط افراد عادی و با دوربین های معمولی گرفته شد و تصویر کره ی زمین را به شکل هنرمندانه ای پدید آورد این عکس با قابلیت زوم طراحی شده به گونه ای که با زوم بر روی کره زمین تک تک عکس ها به تفکیک مشخص می شوند. برای دیدن این عکس بر روی لینک زیر کلیک کنید:
کمپین تبلیغاتی سامسونگ:
عکس سلفی که درظاهر به صورت اتفاقی در جریان اسکار ۲۰۱۴ توسط بازیگران مشهور هالیوود گرفته شد و رکورد بیشترین آمار توییت و بازدید را به خود اختصاص داد از قبل توسط کمپین تبلیغاتی سامسونگ برنامه ریزی شده بود، شرکت سامسونگ سالانه مبلغ ۲۰ میلیون دلار برای تبلیغات خود در میان برنامه های اسکار هزینه می کند اما در سالی که گذشت بیشترین نتیجه را با کمترین هزینه از کمپین دیجیتالی خود و تنها با گرفتن یک عکس و انتشار آن در کلیه شبکه های اجتماعی گرفت.
با توجه به اینکه امروزه شیوه تبلیغات و بازاریابی متحول شده و بیشتر متمایل به اینگونه روش هاست، با بررسی این الگوهای موفق می توانیم از آنها ایده بگیریم و ضمن بومی سازی، بهترین استفاده را از تجارب موفق این شرکت های بزرگ داشته باشیم که نظر نویسنده و جمع اوری این مطالب هم همین است.
نمونه غلط کپی برداری سامسونگ از اپل؟
سامسونگ در سال ۲۰۱۶ نیز هنوز حس می کند نیاز دارد تا جایی که می تواند از اپل کپی برداری کند جای تأسف دارد. اینکه سامسونگ در تولید محصولات خود از اپل الهام بگیرد یک بحث است (چون اپل نیز از اینکه برخی ویژگی های اندروید را قرض بگیرد ابایی ندارد)، اما کپی کردن کمپین های تبلیغاتی اپل از سوی سامسونگ، بحثی کاملاً جداست. هرچند فاجعه بازشدن درب لباسشویی و انفجار گوشی سامسونگ برای این کمپانی بسیار فاجعه آمیز بود اما کپی تبلیغاتی یک کار بسیار اشتباه و استراتژیک بود که انان مرتکب شدند و متاسفانه در ایران بسیار دیده می شود و بسیار زشت وزننده است.
واقعیت این است که تبلیغات ضد اپل شرکت سامسونگ طرفداران زیادی دارد. خیلی ها آن دسته از تبلیغات سامسونگ که در آنها طرافداران اپل عده ای خوش پوش بی اطلاع به تصویر کشیده می شوند که بی خبر از همه جا در انتظار محصولات جدید اپل صف می کشند را دوست دارند چون تبلیغات فوق العاده ای هستند. اما در طرف دیگر سکه، تبلیغات سامسونگ گاهاً می توانند بیش از اندازه دیر وارد صحنه شوند. آخرین نمونه از این مورد تبلیغی است با عنوان «Captured on Galaxy S7» که ویدیوی آن را قبلاً روی دیجیاتو به سمع و نظر شما رسانده ایم.
همان گونه که پیداست، هدف این تبلیغ آن است که کیفیت ویدیو های ۴K ضبط شده توسط موبایل های گلکسی S7 و گلکسی S7 Edge این شرکت را به رخ بینندگان خود بکشد. تا اینجای کار مشکلی نیست، اما عنوان این ویدیوی تبلیغاتی به شکل ناخوشایندی به کمپین تبلیغاتی «Shot on iPhone» شبیه به نظر می رسد؛ کمپینی که هدفش به رخ کشیدن قدرت دوربین آیفون بود و همین چند روز پیش ویدیو های تازه ای نیز به آن افزوده شد.
اگر هر شرکت دیگری به جای سامسونگ بود شاید کسی ایرادی به این کار نمی گرفت اما بهتر است با خودمان صادق باشیم. شرکت سامسونگ در کپی برداری از روی دست اپل تاریخچه ی طولانی مدت و آشنایی دارد، آن هم بی آنکه از این کار شرمسار باشد. حتماً به یاد می آورید که کمی پس از معرفی رنگ رزگلد برای آیفون ۶s اپل، سامسونگ نیز نسخه ی رزگلد گلکسی نوت ۵ خود را به بازار معرفی کرد.
یک نسخه همگانی درست یا غلط؟
ارزشمندترین منابع همیشه کمیاب ترین منابع هستند. زمانهای کم و محدودی برای استفاده وجود دارد، همچنین به اندازه کافی افراد برای انجام کارها و یا پول کافی برای انجام دادن هر آنچه دوست داشتید انجام بدهید وجود ندارد. مواردی که برای انجام و اجرا در نظر گرفته اید از آنچه شما فکر می کرده اید بیشتر زمان و هزینه می برند.برنامه ریزی کمپین تبلیغاتی کمک می کند تا این منابع محدود را به طور موثری هدف قرار دهید. اما مهم ترین قانون در مورد برنامه کمپین این است که حتما باید نوشته شود و اینکه ما با توجه حدس های ذهنی خود بخواهیم در سازمانمان به اجرای یک برنامه تبلیغاتی بپردازیم ، ابتدایی روشی است که در ۹۹ درصد سازمانها اتفاق می افتد .کار اصلی یک گروه مشاوره تبلیغاتی در نظر گرفتن احتمالات و طراحی و پیش بینی ساختاری برای واکنش نسبت موارد غیرمنتظره می باشد . بنابراین یک کمپین تبلیغاتی خوب بر اساس داشتن اطلاعات کمی برای اندازه گیری است. شما قبل از اینکه برنامه را شروع کنید باید بدانید می خواهید به کجا و چه عددی برسید.
اما کمپین های تبلیغاتی چگونگی فعالیت های زیر را نشان می دهد:
۱- هدف
۲- تجزیه و تحلیل موقعیت های جزئی و کلی
۳-تهیه یک شناسنامه کامل سازمانی
۴- تهیه و مرور یک شناسنامه کامل از محصول و خدمات
۵- تجیه و تحلیل همه جانبه مشتریان
۶- برنامه های گذشته و امروز و اینده فروش
۷- SWOT
۸- اهداف بازاریابی و فروش خود را بصورت کامل تدوین کنید
۹-شناسایی بازارهای هدف امروز و اینده
۱۰-اهداف و استراتژی های تبلیغات
۱۱- جایگاه سازی و تهیه و تبیین استراتژی پیام
۱۲-برنامه ریزی رسانه و تهیه الگوی کامل مراحل اجرایی کمپین با ذکر جزئیات
۱۳-تعیین بودجه تبلیغاتی و جدول زمانبندی مراحل اجرایی
طراحی حرفه ای دکوپاژ برنامه کمپین تبلیغاتی
نمونه بک دکوپاژ نمونه و مراحل ان
۱-عنوان و کد و تاریخ برای کمپین تبلیغاتی
۲-عنوان مجری و شرح کمپین تبلیغاتی
۳- شرح کامل برنامه با ذکر جزئیات کامل
۴-هدف از تبلیغات در کمپین
۵- توسعه و بهبود اهداف در کمپین
۶-سطح کیفیت اجرائ
۷- نوع رسانه و دلایل انتخاب و پیشبینی ضریب نفوذ رسانه
۸-…… تعداد این فصلهای دکوپاز ۲۴ مورد است که در اینجا به همین تعداد اکتفا گردید
تبلیغات چیست ؟
تبلیغات Advertising عبارت است از : تحریک، تهییج و ایجاد انگیزه در مخاطبان در جهت اقدام عملی در خصوص یک محصول، ایده و یا خدمت.
تفاوت تبلیغات با برندینگ چیست ؟
برندینگ مفهومی کلانتر از تبلیغات دارد. تبلیغات با بهرهگیری از کانالهای دسترسی به مخاطب، ابزاری است برای پیادهسازی برنامه برند و ترویج فرهنگ برند در جهت بیان مفهوم برند عمق بخشیدن و گسترش آگاهی از برند. در فرایند برندینگ (زیرمجموعه محصول Product از آمیخته بازاریابی) تمام تلاش بر آن است که میزان شناخت و درک مخاطب از برند را بر اساس یک برنامه مدون از طریق تبلیغات (زیرمجموعه ترویج Promotion از آمیخته بازاریابی) افزایش دهیم.
تفاوت تبلیغات با روابط عمومی چیست ؟
تبلیغات تمام کنترلش بر تولید پیام و کانال ارسال پیام به مخاطب است اما روابط عمومی علاوه بر در اختیار قرار دادن اطلاعات مناسب به مخاطب (اطلاعرسانی)، فرایند جمعآوری اطلاعات (اطلاعیابی) و ایجاد یک رابطه عمیق با مشتری را نیز انجام میدهد. در فرانید روابط عمومی؛ مخاطب گزینشی عمل میکند و ارتباط و سود متقابل و دوسویه وجود دارد، ولی تبلیغات در پی تحمیل عقیده خود است.
کانال انتقال پیام تبلیغات میتواند ازنظر تعداد مخاطب و بودجه موردنیاز؛ در سه دسته زیر تقسیم گردد:
- ATL کانالهای تبلیغاتی با مخاطب وسیع و هزینه بالا Above The Line
- TTL کانالهای تبلیغاتی با مخاطب متوسط و هزینه متوسط Through The Line
- BTL کانالهای تبلیغاتی با مخاطب بسیار محدود و هزینه کم Below The Line
تحقیقات صورت پذیرفته توسط گروه وینتربری نشان میدهد که برای موفقیت در برنامه برندینگ باید در زمان تبلیغات از ترکیبی کانالهای تبلیغاتی ATL,BTL,TTL بهصورت همزمان در استفاده شود.
همچنین تحقیقات Direct Marketing Association نشان میدهد که برخی شرکتها به تجربه آموختهاند که با توجه به نوع مخاطب برخی کانالهای بازده مناسبی نداشته و آنها را حذف مینمایند.
- در حدود ۶۵% شرکتها، از ترکیب کانالهای تبلیغاتی به (نرخ بازگشت سرمایه) ROI بهتری دست پیدا نمودهاند.
- در حدود ۷% شرکتها، با بهرهگیری از یک کانالتبلیغاتی به ROI بهتری دست پیدا نمودهاند.
- در حدود ۳% شرکتها، هنگامی از هردو حالت فوق استفاده نمودهاند به ROI یکسان و بهتری دست پیدا نمودهاند.(مخاطب این شرکتها بیتفاوت به ترکیب کانال تبلیغاتی است).
- حدود ۲۵% شرکتها اطلاعاتی در خصوص ROI تبلیغات خود ندارند.
اهداف تبلیغات
هدف غایی تبلیغات ، افزایش آگاهی است. صرفنظر از مشکلات شرکتها ، پیرامون نحوه ارزیابی اثربخشی تبلیغات ، انتظار شرکت از سرمایهگذاری انجامشده بر کمپین تبلیغات ، افزایش سود و شهرت برند با تشویق و تحریک مصرفکنندگان برای خرید بیشتر است.
اهداف تبلیغات شامل موارد زیر است :
- ایجاد تقاضای اولیه
- معرفی قیمت فروش
- معرفی محصولات موجود به مشتریان
- افزایش شناخت برند یا ترجیحات برند
- اطلاعرسانی در خصوص محصولات جدید
- ایجاد شهرت در خصوص اعتماد به خدمات شرکت
- افزایش سهم بازار
- افزایش سطح درخواست محصول و محرک خرید
- شکل دادن تصویر کلی شرکت
- افزایش نرخ استفاده از محصول
- دستیابی به فضاهای جدید رقابتی یا مشتریان جدید در فضای کنونی
- اثرگذاری فوری بر تصمیمگیری فروش
- توسعه بازار در خارج از مرزها
شاید لیست فوق کمی طولانی به نظر آید، اما لیست خدماتی که تبلیغات به سازمان ارائه مینماید، از این موارد خیلی بیشتر است ، زیرا که باید بر همه فعالیتهای سازمان تاثیر گذار باشد. بر اساس گفته Nwokoye N. G هدف از تبلیغات، اطلاعرسانی به مخاطب هدف در خصوص محصولات و خدمات و ایجاد یا تحریک تقاضا برای محصولات یا خدمات است.
انواع تبلیغات
دستهبندی تبلیغات بر اساس عملکرد به شیوه زیر است :
۱- تبلیغات محصول : نوعی از تبلیغ که بهمنظور افزایش تمایل به خرید یک محصول، مشتری را از وجود آن محصول در بازار و فواید آن مطلع میسازد.تبلیغات محصول، تبلیغات شهرت محصول نیز خوانده میشود، زیرا با هدف افزایش فروش برند جدید منتشر میگردد.
۲- تبلیغات نهادی : این تبلیغ برای نشان دادن حسن نیت طراحیشده و با تکیه و تاکید بر کیفیت، تصویر و شهرت سازمان ، سعی بر ترویج برند سازمان دارد.
۳- تبلیغات ملی : نوعی از تبلیغ که شامل لغات و تصاویر ترغیب و تحریککننده که توسط تولیدکنندگان برای فروش محصولات به ملت خود طراحیشده است. کمپین تبلیغاتی ریاست جمهوری آمریکا و شرکتهای بزرگ مشارکتکننده در ان نیز از این نوع تبلیغات استفاده مینمایند. این تبلیغات بر فروش و مصرف محصول خاصی تمرکز دارند.
۴- تبلیغات خرد : این نوع تبلیغات توسط خردهفروشان صورت میپذیرد و بر محصول خاصی متمرکز نیست و تنها به افزایش سطح مصرف تمرکز دارد.
۵- تبلیغات محلی : تبلیغات اسپانسرها (حامیان مالی) برای محصولات و یا خدمات خویش برای حذف مخاطب محلی و نه عمومی.
۶- تبلیغات تجاری : تبلیغات شرکتهای تولیدی، تبلیغات تجاری نامیده میشود. این تبلیغ در جهت معرفی تولیدکننده، مالک برند و حضور این محصول در بازار و ترغیب و تشویق به مصرف آن محصول ، صورت میپذیرد.
روش انتخاب رسانه (مدیا Media )
انتخاب رسانه به معنای انتخاب بهترین وسیله یا کانال برای انتقال پیام تبلیغ به مخاطب هدف است. تبلیغکننده باید از میان کلیه رسانههای تبلیغاتی به دنبال بهترین رسانه باشد ، زیرا رسانه باید بتواند سازمان را به اهداف ترویجی مدنظر برساند. هر رسانهای مانند هر محصول یا شرکتی، دارای یک شخصیت و هویت است.هر رسانه بر اساس تعداد بازدیدکننده و مدتزمان بازدید میتواند متنوع باشد.
انواع رسانههای جمعی Mass Medium، عبارتاند از :
- Newspaper روزنامه
- Magazines مجلات
- Radio & television broadcasts پخش سراسری رادیو و تلویزیونی
- Films فیلم
- Stage shows نمایش روی صحنه
- Websites وبسایت
- Billboards بیلبورد/ آگهینما
- Posters پوستر
- Wall paintings نقاشی دیواری
- Town criers جارچی (داد زن)
- Human billboards افراد حامل تابلو / پرچم تبلیغاتی
- Flyers (در زبان عامه به آن تراکت میگویند)
- Rack cards کارت تبلیغاتی غالبا مقوایی
- The back of event tickets تبلیغات پشت بلیت ورود به مراسم
- Cars, taxicabs, buses, trains تبلیغات روی خودروهای عمومی شهری
- Subway platforms تبلیغات در مترو
- Bus stop benches تبلیغات در ایستگاه اتوبوس
- Street furniture تبلیغات بر روی مبلمان شهری
- Airplanes تبلیغات روی هواپیما
- In-flight seat-back trays تبلیغات بر سینی پشت صندلی هواپیما
- Overhead bins تبلیغات روی درب کابینت بالای سر مسافر در راهروی هواپیما
- Passenger screens مانیتورهای مستقر در محل عبور
- Skywriting نوشتن تبلیغ در اسمان از طریق دود یا پرچم متصل به هواپیما
- Shopping carts تبلیغات روی کارت خرید
- Stickers on fruit in supermarkets برچسب روی میوهها در سوپرمارکت
- Supermarket receipts تبلیغ روی کاغذ رسید وجه در سوپرمارکت
- Coffee cups تبلیغ روی ظرف قهوه
- Mobile phone screensتبلیغ روی صفحهنمایش تلفن همراه (از طریق اپ)
برای افزایش اثربخشی تبلیغات چه نکاتی باید رعایت شود :
۱- تمرکز بر مخاطب خاص
۲- افزایش آگاهی از محتوا در جهت اقدام فوری
۳- تقریب صحیح از تعداد مشتریان بالقوه
۵ دلیل که باید تبلیغات صورت پذیرد :
۱- تبلیغات تنها چیزی است که در محیط رسانه قابلکنترل است.
۲- میتوانید بر مخاطب خاص و ایدئال خود متمرکزشده و آن را هدفگیری نمایید.
۳- افزایش آگاهی از برند را به دنبال خواهد داشت.
۴- تبلیغات، اعتبار پیام شما را افزایش میدهد.
۵- تبلیغات اثر تقویتی بر سایر فعالیت سازمان دارد.
فرایند مشاوره تیم مشاوران مدیریت ایران در خصوص طراحی و برنامه ریزی کمپین تبلیغاتی بر اساس “۵M” پنج بعد تبلیغات صورت میپذیرد .
۵M در بر گیرنده موارد زیر است :
- Mission ماموریت : تعریف مأموریت یا هدف اصلی تبلیغ (چرایی انجام تبلیغ)
- Message پیام : پیامی که باید در تبلیغ وجود داشته باشد و به مخاطب آن ارائه گردد.
- Media رسانه : رسانه یا کانال انتقال که با توجه به هدف تبلیغ، نوع پیام و نحوه دسترسی مخاطب به کانال ارتباطی، باید مورد ارزیابی واقع گردد و انتخاب گردد.
- Money بودجه : بودجه تخصیص یافته به منظور طراحی، تدوین و ارائه تبلیغ در جهت استفاده بهینه از کانال و حفظ کیفیت محتوا.
- Measurement ارزیابی : ارزیابی کارایی و اثربخشی تبلیغات برای اطمینان از ایجاد تصویر باکفیت از برند و افزایش سطح یا عمق آگاهی از برند.
توصیه میشود لطفا و حتما مطالب زیر را مطالعه نمایید:
دوره آموزشی مذاکره
مدیریت کوکائینی
مدیریت ارشد بازاریابی
نکات کلیدی برای شروع حرفه ای جلسه ی فروش
مدیریت پیشرفته ورزش (قسمت اول)
مدیریت پیشرفته ورزشی (قسمت دوم)
مدیریت نفس در موفقیت فردی
تبلیغات سیاه از نوع داعش
ضد تبلیغ Anti advertising
مداحی یا تبلیغات سیاسی
قوانین تبلیغاتی موثر